20 jaar Ujese Boogerd

20 jaar Ujese Boogerd

Op zondag 3 juli a.s. viert de Stichting Udense Kersenboomgaarden  het twintigjarig bestaan van de kersenboomgaard “d’n Ujese Boogerd” aan de Patrijsweg te Uden-Zuid.

 Ter gelegenheid van dit jubileum vinden van 10.30 tot 16.00 uur diverse activiteiten plaats, welke in het teken staan van de Udense kersen. Burgemeester Henk Hellegers verricht om half elf de openingsplechtigheid. Iedereen is hierbij van harte welkom, waarbij de toegang gratis is.img 0720

“Het vorige jubileum in 2011 trok honderden belangstellenden waarbij d’n Ujese Boogerd nadrukkelijk op de kaart is gezet”, vertelt Albert van Rosmalen, voorzitter van de stichting Udense Kersenboomgaarden. De historie van de Udense kersenteelt gaat terug tot begin 1900 en zorgde voor de nodige werkgelegenheid. “Tijdens deze jubileumviering wordt  op een educatieve manier duidelijk gemaakt waarom de kersenteelt midden vorige eeuw zo belangrijk was voor Uden. De schrale zandgronden leverden niet veel op, daarom dat de verkoop van onder andere de Ujese Zwarte voor menig huishouden voor extra inkomsten zorgde”, weet Van Rosmalen. Ditmaal hebben de Bijenbond, Heemkundekring Uden, IVN en Vogelwacht Uden, ZLTO, Maashorstboeren, Lokale Agenda 21, Schonenberg kwekerij van hoogstamfruit en een mandenvlechter hun medewerking toegezegd en presenteren zich tijdens de jubileumdag ieder op hun eigen manier. Daarbij wordt een link gelegd met het vroegere kersengebeuren.

Kersenpannenkoeken

Onder deskundige begeleiding vinden excursies plaats in de kersenboomgaard. Daarnaast worden er kersen geplukt, kersenpannenkoeken gebakken en zijn er rondleidingen in het aangrenzende klimaatbos. Hier wordt door middel van informatieborden de CO2-reductie en klimaatverandering aan het publiek verduidelijkt. Verder is er voor de kinderen een puzzeltocht langs de standhouders en een wedstrijd kersenpitten spuwen. Onder begeleiding van een gids kan de jeugd waterdieren scheppen in de op het terrein aanwezige vijver. Het geheel wordt opgeluisterd met live muziek, waarbij koffie/thee en voor de kinderen limonade te verkrijgen zijn. Voor meer informatie over de jubileumdag van de stichting Udense Kersenboomgaarden kan men contact opnemen met Albert van Rosmalen, telefoon: 0413-260126 of kijk op www.kersenboomgaarden.nl.